Παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη…

Παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη…

Δημοσίευσηαπό administrator » Σάβ Μάιος 18, 2013 11:32 pm

Το θέμα είναι λιγάκι δύσκολο και αφορά μόνο τους ανοιχτόμυαλους… Η δήλωση της Χ.Α. περί της Eλληνικότητας του Σ.Σκορτσιανίτη κάποτε μου έδωσε την ιδέα και την αφορμή και μία και το θέμα ξαναγίνεται της μόδας είπα να το αποτολμήσω! Υπάρχει η αστεία διάσταση της καταγωγής και η σοβαρή διάσταση της παιδείας.

Περί καταγωγής…

Το θέμα προέκυψε το 1830 όταν ο Φαλμεραϊερ παρουσίασε μελέτη η οποία βασίστηκε στα ιστορικά στοιχεία για την εκτεταμένη πρόσμιξη του πληθυσμού του Ελλαδικού χώρου με Σλάβους κατά τον 6ο-8ο αιώνα και με Αρβανίτες (εκχριστιανισμένους Αλβανούς) κατά το 13ο – 16ο αιώνα, οπότε το ποσοστό των «καθαρών» Ελλήνων κατέστη μειοψηφικό και σε συνδυασμό με την «τουρκοσπορά» και λοιπές προσμίξεις (Βλάχοι, Φράγκοι) προέκυψε το περιβόητο «μπαστάρδεμα της φυλής».

Η αντίδραση των Ελλήνων διανοούμενων με επικεφαλή τον «εθνικό μας ιστορικό» Παπαρηγόπουλο ήταν άμεση. Δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν την αριθμητική του μπασταρδέματος, αλλά επικαλέστηκαν το επιχείρημα της αφομοίωσης και της διαιώνισης της Ελληνικής γλώσσας.

Όσο υπερβολικός ήταν ο πρώτος, άλλο τόσο ήταν και ο δεύτερος… Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια του Βυζαντίου η ηπειρωτική Ελλάδα δοκιμάστηκε από τις επιδρομές των Σλάβων και η νησιωτική από τις επιδρομές των Αράβων, χώρια οι λοιμοί και καταποντισμοί. Η «αφομοίωση» του Παπαρηγόπουλου αναφέρεται στον εκχριστιανισμό και γλωσσικό εξελληνισμό των Σλάβων. Από το 13ο αιώνα και μετά υπάρχει πλήρη παρακμή, μέχρι να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση τον 20ο αιώνα!

Το χειρότερο όλων είναι ότι ο Παπαρηγόπουλος έλαβε εντολή να γράψει μία «επίσημη ιστορία» που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της «εθνικής συνείδησης»… Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε καθημερινά!

Στα νεότερα χρόνια, κάποιοι ανέλαβαν να λύσουν το «πρόβλημα» παρουσιάζοντας μελέτες DNA, βάσει των οποίων είμαστε κατά 99% βέροι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων! (και των χιμπατζήδων…) Αν περιηγηθεί κάποιος στο διαδίκτυο θα ακούσει και «πνευματικούς» ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι «είμαστε απόγονοι των αρχαίων γιατί κουβαλάμε αναλλοίωτα όλα τα κουσούρια τους»! Επί της ουσίας οι μελέτες έχουν γίνει, αλλά τα ευρήματα παρουσιάζονται «πειραγμένα» καθότι δεν είναι εθνολογικά αλλά χρονολογικά. Δηλαδή, τα ελάχιστα οστά που βρίσκουμε μας λένε πότε έζησε ο «μακαρίτης», αλλά δεν ξέρουμε αν ανήκουν σε ‘Ελληνα, σε δούλο ή σε «βάρβαρο» που άφησε τα κοκαλάκια του στον τόπο μας… Εκτός αν κάποτε βρούμε οστά βασιλικού τάφου οπότε μπορούμε να πάμε να τσεκαριστούμε και τα 11 εκ…!

Περί παιδείας…

Ο Ισοκράτης στον «Πανηγυρικό» θεώρησε ότι «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της Ελληνικής παιδείας» (μερικοί αμπελοφιλοσοφημένοι δίνουν άλλη ερμηνεία στο κείμενο και είναι κρίμα που δεν μπορούν να ρωτήσουν τον ίδιο το λογογράφο τι ακριβώς ήθελε να πει…). Όσοι λοιπόν στεναχωριούνται με το «μπαστάρδεμα της φυλής», μπορούν να σκεφτούν ποια απάντηση προτιμούν στη ΜΕΓΑΛΗ ερώτηση. Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι? Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία μας, τις απαρχές ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού και τα εκατομμύρια των Ελλήνων μεταναστών ανά τον κόσμο, τι από τα δύο μας συμφέρει…?

Ελληνική παιδεία σημαίνει φιλοσοφία και πρωτοπορία. Η σύγχρονοι Έλληνες προτιμάμε την αμπελοφιλοσοφία και τη στασιμότητα. Αντί να παράγουμε το δικό μας πολιτισμό λουφάζουμε πάνω στον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων! Οι νεότερες γενιές βγαίνουμε πιο έξυπνες και λαμβάνουμε περισσότερα ερεθίσματα αυτογνωσίας. Το ζητούμενο είναι να τα αξιοποιήσουμε, να διδαχθούμε από την ιστορία μας, να περιορίσουμε την ημιμάθεια, να εργαστούμε παραγωγικά και να δημιουργήσουμε έναν νεοελληνικό πολιτισμό διεθνούς εμβέλειας.

Συμπέρασμα…

Έλληνες είμαστε γιατί συνεχίζουμε μία ιστορία τουλάχιστον 4.000 χρόνων, ομιλούντες τυπικά την ίδια γλώσσα (αυτό σηκώνει πολύ ψάξιμο και συζήτηση) και κατοικοεδρεύοντες στον ίδιο τόπο ο οποίος λόγω κλίματος και γεωγραφικής θέσης μας προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας που λίγες χώρες έχουν. Αλλά «δεν μας αφήνουν» τρομάρα μας…
administrator
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Δευτ Οκτ 03, 2011 3:46 pm

Επιστροφή στο Περί ανέμων & υδάτων...

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron