Τι είναι το PSI… (για όσους αντέχουν να διαβάσουν)

Τι είναι το PSI… (για όσους αντέχουν να διαβάσουν)

Δημοσίευσηαπό Γ.Σ. » Κυρ Μαρ 11, 2012 3:31 am

Το Private Sector Involvement είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους του Ελληνικού κράτους. Στην ουσία έγινε ανταλλαγή όλων των παλαιών ομολόγων που υπόκειντο στο Ελληνικό δίκαιο (95%) με νέα ομόλογα πολύ μεγαλύτερης διάρκειας, μικρότερης ονομαστικής αξίας και χαμηλότερου επιτοκίου. Το τελικό «κούρεμα» των ομόλογων θεωρείται ότι ξεπερνάει το 50%, καθώς το χρέος της χώρας μας προς τους ιδιώτες μειώθηκε κατά 100 περίπου δις ευρώ, από τα περίπου 200 δις ευρώ που ήταν πριν το κούρεμα.

Η διαγραφή τόσο μεγάλου ποσού χρέους είναι μοναδική στην ιστορία και επίσης είναι η πρώτη φόρα που η διαγραφή έγινε εις βάρος των τραπεζιτών, η ζημιά των οποίων συνίσταται στο ότι το «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν γραμμένα στο ενεργητικό, τους υποχρεώνει να αναπληρώσουν τα αποθεματικά τους με το να βάλουν δικά τους χρήματα στις τράπεζες, άλλως πρέπει να βρουν νέους μετόχους ή να πάρει μετοχές τους το κράτος. Μόνον οι μέτοχοι των μεγαλύτερων ιδιωτικών Ελληνικών τραπεζών πρέπει να βρουν περισσότερα από 10 δις ευρώ για να ανταπεξέλθουν στο «κούρεμα». Με απλά λόγια, εκεί που μέχρι τώρα η αντιμετώπιση του Ελληνικού χρέους έπεφτε στις πλάτες των φορολογούμενων, τώρα έπεσε και στις πλάτες των τραπεζιτών (το ποσοστό των ταμείων και των λοιπών ομολογιούχων είναι μικρό).

Στο προσκήνιο έγινε μια μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων τραπεζιτών. Η τελευταίοι ζητούσαν τα νέα ομόλογα να έχουν επιτόκιο τουλάχιστον 5% και η ονομαστική αξία να μην κουρευτεί περισσότερο από 21% όπως αρχικά είχε καθοριστεί – συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τελικά διαφαίνεται ότι και τα επιτόκια πέσανε χαμηλότερα (3-4%) και η ονομαστική αξία των νέων ομολόγων είναι μειωμένη περισσότερο από 21%. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό και αυτοί που το κατάφεραν είναι άξιοι συγχαρητηρίων!

Εκτός όμως από το προσκήνιο υπάρχει και το παρασκήνιο… Το να δεχτούμε ότι οι Παπαδήμος και Βενιζέλος, εκπρόσωποι μίας χρεωκοπημένης χώρας, «κέρδισαν» τους Ευρωπαίους τραπεζίτες που είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το «κούρεμα» των Ελληνικών κρατικών ομολόγων μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να σταθεί. Ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση με τους τραπεζίτες την έκανε η Γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή η μισητή μας Μερκελ και ο μισητός μας Σόιμπλε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Οι Γερμανικές τράπεζες όπως και όλες οι τράπεζες του κόσμου έχουν τα χάλια τους. Για αυτό άλλωστε αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι κυβερνήσεις ενισχύουν τις τράπεζες τυπώνοντας χρήμα, μόνο που αυτό το χρήμα είναι πληθωριστικό, δηλαδή όσο περισσότερο χρήμα κόβεται στα νομισματοκοπεία όλου του κόσμου, τόσο περισσότερο αυξάνει το κόστος ζωής και τόσο περισσότερο φτωχοί γινόμαστε! Η Μέρκελ λοιπόν πήγε στους Γερμανούς τραπεζίτες (και κατ’ επέκταση σε όλους τους Ευρωπαίους τραπεζίτες) και τους είπε…

-«επειδή η κρίση είναι και δικό σας κατόρθωμα, επειδή με το να ξεζουμίζω τους φορολογούμενους (τους Γερμανούς) χαλάει το image μου, επειδή οι μηχανές των νομισματοκοπείων έχουν αρχίσει να ρετάρουν, επειδή τόσα χρόνια έχετε βγάλει τρελά κέρδη, ήρθε η ώρα να βάλετε και εσείς βαθιά το χέρι στις τσεπάρες σας!»

-«Και πως θα γίνει αυτό Φροιλάιν?»

-«Για αρχή θα κουρέψουμε τα Ελληνικά ομόλογα»

-«Και αν δεν δεχτούμε Φροιλάιν?»

-«Τότε μπορώ να αφήσω την Ελλάδα να πτωχεύσει και επίσημα, θα καλύψω εγώ την τρύπα των Ελληνικών ομολόγων στο ενεργητικό σας και ως αντάλλαγμα θα μου δώσετε μετοχές των τραπεζών σας!»

Με άλλα λόγια, η Μέρκελ είπε στον Άκερμαν, πρόεδρο Deutsche Bank και εκπρόσωπο των Ευρωπαίων τραπεζιτών για το Ελληνικό PSI, «κούρεμα ή κρατικοποίηση»? Του Άκερμαν τόσο πολύ του άρεσε η πρώτη λύση, που στο τέλος φέρεται να μας έδωσε και συγχαρητήρια για την επιτυχία του PSI! (Μάλλον θα καλοβλέπει την «ΕΘΝΙΚΗ» μας, αλλά τώρα δεν έχει λεφτά). Πάντως αυτός μισεί τη Μερκέλ περισσότερο από ότι εμείς! Επιπλέον κάθε τραπεζίτης που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει πλέον να έχει καρφώσει τη φάτσα του Σόιμπλε (του ανάπηρου υπουργού οικονομικών της Γερμανίας) στο τοίχο του γραφείου του και να της πετάει βελάκια! Αυτός ήταν ο ενορχηστρωτής του PSI. Τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο τραπεζικός (και όχι τραπεζίτης) Παπαδήμος επιλέχτηκαν από τους Γερμανούς, προφανώς ως οι ικανότεροι να φέρουν εις πέρας το έργο. ΆΞΙΟΙ! Και τώρα που ο Αντωνάκης τα «βρήκε» με τη φροιλάιν (περί υποχρεωτικής συγκυβέρνησης), μπορούμε να πάμε και σε εκλογές…

Το εύλογο ερώτημα είναι, τόσο πολύ μας αγαπάει η Μέρκελ που αποφάσισε να μας χαρίσει 100 δις χρέος και μάλιστα εις βάρος των τραπεζών «της» που έχουν σχεδόν 20 δις Ελληνικά ομόλογα…? Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Η Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτέλεσε ένα ΠΕΙΡΑΜΑ, το επιτυχημένο αποτέλεσμα του οποίου εξυπηρετεί τόσο τη Μέρκελ όσο και την Ελλάδα! Απλά υπήρξε ιστορική ταύτιση συμφερόντων. Η πρώτη βρήκε μία λύση που μπορεί να εφαρμόσει και σε άλλες χώρες, καθώς επίσης πέρασε σαφές μήνυμα ισχύος στους Ευρωπαίους τραπεζίτες. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Γερμανική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να διεξάγει αυτόν τον «πόλεμο». Πολύς κόσμος νομίζει ότι υπάρχει ταύτιση συμφερόντων μεταξύ τραπεζιτών και κυβερνήσεων. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Από τη βιομηχανική επανάσταση διεξάγεται ένας ακήρυχτος «πόλεμος» μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζιτών γύρω από τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών και της «ροής του χρήματος». Πολλοί υπεύθυνοι πολιτικοί (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) έχουν υπάρξει θύματα αυτού του πολέμου, μεταξύ των οποίων πιστεύεται ότι είναι και ο Κένεντυ. Όλοι εμείς (ο λαουτζίκος) είμαστε οι παράπλευρες απώλειες αυτού του πολέμου. Από τη μία οι τραπεζίτες και οι «αγορές» και από την άλλη οι πολιτικοί όλου του κόσμου που έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι έχουν καταντήσει μαριονέττες των πρώτων, όσο ποτέ άλλοτε! Άσχετα από τα συναισθήματα που τρέφουμε για τη φροιλάιν, αυτό που έκανε η Μέρκελ απαιτεί ΚΟΤΣΙΑ.

Η 1η εύλογη ερώτηση. Ποιος είσαι ρε μεγάλε που τα ξέρεις όλα αυτά…? Το παρασκήνιο του PSI αν και δεν στοιχειοθετείται, αποτελεί μία αντικειμενική ερμηνεία βασισμένη σε οικονομικούς όρους και αρκετοί οικονομολόγοι προτείνουν την πιο πάνω θεωρεία στα blogs. Αν περιμένει κάποιος να ακούσει τα παραπάνω στο TV ή να τα διαβάσει στα γνωστά MME, μάλλον πρέπει να είναι αφελής. Ο δε δημοσιογράφος που θα επιχειρήσει την παραπάνω προσέγγιση του θέματος PSI, προφανώς είναι γερμανοτσολιάς, δωσίλογος, προδότης, νεοναζί, κλπ.

Η 2η εύλογη ερώτηση. Έχει νόημα να γνωρίζουμε τα παραπάνω? Αν θέλουμε να σταματήσουμε να υποφέρουμε (ο καθένας ας ερμηνεύσει το ρήμα όπως θέλει) πρέπει να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, πρέπει να μάθουμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να σταματήσουμε να χειραγωγούμαστε. Αυτοί που μας χειραγωγούν (πολιτικοί – παράγοντες κάθε είδους – ΜΜΕ) δεν θα σταματήσουν να εκπέμπουν. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αλλάξουμε συχνότητα λήψης σήματος! Το teriosclub.gr πρωτίστως είναι μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Γ.Σ.
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 23
Εικόνες: 0
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 01, 2009 9:38 pm
Τοποθεσία: Αθήνα - Φιλιππούπολη

Re: Τι είναι το PSI… (για όσους αντέχουν να διαβάσουν)

Δημοσίευσηαπό great » Κυρ Μαρ 11, 2012 12:19 pm

Αυτη ειναι μια εικονα και πολυ σωστη μάλιστα , στον χωρο των μεγαλοτραπεζων και κυβερνήσεων .στον χωρο που ισχύει απολυτα το μεγαλο ψαρι καταβροχθίζει το μικρούλι. για μενα για ενα πολίτη της ελλαδας , στην μεσαία τάξη μπορώ να πω ,η σχέση μεταξύ των μονάδων μέτρησης πίεσης psi και bar γιατι για μενα πιεση ειναι αυτη που ασκείτε , είναι ως εξής :χαρατσια , φοροι ,παλι χαράτσια και αποτέλεσμα κανένα για τον απλο πολιτη. το χρημα εξακολουθεί να ρέει ανάμεσα σε αυτούς που ορίζουν και παίζουν τους κανόνες του χρηματος . πως λοιπον να εξηγήσω σε ενα φτωχο Ευρωπαίο πολιτη να συντονιστεί με αυτη την κατασταση ? αφου πλεων το χάσμα ειναι τεράστιο..... καποιοι τρωνε με χρυσα κουτάλια και διαχειριζωντε ολο το χρήμα του κόσμου , και κάποιοι ψάχνουν στα σκουπιδια τους για να τραφούν . το χρημα υπήρξε ανέκαθεν για να εξυπηρετεί τις διάφορες συναλλαγές του ανθρώπου . καποιοι το λάτρεψαν παρα πολυ και εκει άρχισε να χάνετε ολη η αξια του , θεοποιήθηκε , και απο τοτε το μονο που μπορω να δω εγω σε αυτον τον πλανήτη ειναι πόλεμοι , δυστυχία , και οτι ανήθικο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο . οσο και να το φιλοσοφήσουμε το αποτέλεσμα της εξίσωσης , στον εικονικό κόσμο του χρήματος ειναι απλο . ζωη = με χ , οπου χ = χρημα .
Στόχευε το φεγγάρι… Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στα αστέρια!
Άβαταρ μέλους
great
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 90
Εικόνες: 0
Εγγραφή: Παρ Αύγ 26, 2011 1:52 pm

Re: Τι είναι το PSI… (για όσους αντέχουν να διαβάσουν)

Δημοσίευσηαπό Γ.Σ. » Κυρ Μαρ 11, 2012 1:53 pm

Αγαπητέ great,

Μπορώ να σου γράψω δύο βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως απλοί πολίτες

Πρώτον, να ψηφίζουμε τους πολιτικούς με κριτήρια και να στέλνουμε στη βουλή τους καλύτερους που έχουμε. Δεν έχει σημασία τι κόμμα ψηφίζει κάποιος, σημασία έχει με ποια κριτήρια βάζουμε τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια. 38 χρόνια ψηφίζαμε ανταποδοτικά, με βάσει το ρουσφέτι που περιμέναμε. Σήμερα είμαστε η πιο προβληματική χώρα της Ευρώπης γιατί επί τόσα χρόνια οι πολιτικοί μας ήταν οι χειρότεροι της Ευρώπης…

Δεύτερον, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την εξάρτησή μας από τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές. Ποιοι υποφέρουν περισσότερο σήμερα? Οι υπερχρεωμένοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, κλπ. Όλοι όσοι εξαρτώνται από τις τράπεζες και το δημόσιο. Γιατί έχει διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας? Πέρα από τα λάθη των κυβερνήσεων, γιατί οι περισσότεροι θέλαμε να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι κάποτε! Πόσες γενιές μεγάλωσαν με αυτή τη «σιγουριά»? Σε ότι αφορά τις τράπεζες, γιατί 2-3 πιστωτικές κάρτες, η μία δεν μας φτάνει?

Η χειραγώγηση στην οποία αναφέρομαι είναι ότι μας έχουν πείσει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εμείς οι ίδιοι… Ποιος φταίει πάντα? Οι άλλοι, οι ξένοι…
Γ.Σ.
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 23
Εικόνες: 0
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 01, 2009 9:38 pm
Τοποθεσία: Αθήνα - Φιλιππούπολη

Re: Τι είναι το PSI… (για όσους αντέχουν να διαβάσουν)

Δημοσίευσηαπό great » Κυρ Μαρ 11, 2012 7:06 pm

[quote="Γ.Σ."]Αγαπητέ great,

Μπορώ να σου γράψω δύο βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως απλοί πολίτες

Πρώτον, να ψηφίζουμε τους πολιτικούς με κριτήρια και να στέλνουμε στη βουλή τους καλύτερους που έχουμε. Δεν έχει σημασία τι κόμμα ψηφίζει κάποιος, σημασία έχει με ποια κριτήρια βάζουμε τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια. 38 χρόνια ψηφίζαμε ανταποδοτικά, με βάσει το ρουσφέτι που περιμέναμε. Σήμερα είμαστε η πιο προβληματική χώρα της Ευρώπης γιατί επί τόσα χρόνια οι πολιτικοί μας ήταν οι χειρότεροι της Ευρώπης…


τους καλυτερους που λες φιλε Γ.Σ , ειναι λιγο σχετικο , και τοσα χρονια οταν ψήφιζε ο ελληνικός λαος για καλύτερους τους έβαζε επανω . αυτη την στιγμή αλαξαν ριζικά τα πραγμματα και γι'αυτο και μονο γι'αυτο πρεπει να πουμε ευχαριστώ στην ελληνική βουλή . γιατι ο κόσμος πηρε μια ξεκάθαρη πλέων εικόνα απο την κατάσταση που επικρατούσε εντος των τοιχων απο τους μνηστηρες της ελλαδας . τωρα πλεων ξερει οτι αν ξαναπεξει με την φωτια θα ξανακαει . δεν εχει πλεων τη μνήμη του χρυσόψαρου αναβαθμίστηκε η λογική του και η κρίση του . το ευχωμε τουλάχιστον εγω αυτο και ετσι πιστεύω . συμφωνώ απολυτα με οσα λες ετσι ειναι . ευτυχώς ποτε στην ζωη μου προσωπικά δεν χρησιμοποίησα καρτες οσο εφτανε το χερι μου , και οχι πιο περα . αλλα πολυς κοσμος επηρεάστηκε απο τον στημένο τρισδιάστατο πλούτο που βίωνε τα τελευταία χρονια η χωρα , που κατα βάση ειχε δολιο σκοπο για να φτασουμε ακριβως εδω που είμαστε τωρα .τιποτα δεν είναι τυχαίο βλεπεις τελικα οτι οι ελληνες αυτη την στιγμη, μεταφορικα.... μιλανε την ιδια γλωσσα . ποιο παλια δεν θα ηταν ετσι η συζήτηση . οχι οτι δεν υπαρχουν ακομα και ακροπωρωμένοι , αλλα ετσι θελω να πιστευω οτι η ελλαδα ανηκει πλεων στην νεα γενια . ποιο ξεκάθαρα μυαλά και αυτοι ειναι που μπορουν να κάνουν την διαφορά για ενα καλύτερο ελληνα .
Στόχευε το φεγγάρι… Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στα αστέρια!
Άβαταρ μέλους
great
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 90
Εικόνες: 0
Εγγραφή: Παρ Αύγ 26, 2011 1:52 pm


Επιστροφή στο Περί ανέμων & υδάτων...

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

cron