Χάρτες - GPS

Χάρτες - GPS

Δημοσίευσηαπό administrator » Σάβ Ιαν 14, 2012 1:38 pm

Η χαρτογραφία είναι το σύνολο των μελετών, πρακτικών, τεχνικών και σχεδιαστικών εργασιών που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός χάρτη, μία πραγματικά ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Τα πρώτα δείγματα χαρτών εντοπίστηκαν σε σπηλιές, όστρακα και οστά ηλικίας δεκάδων χιλιάδων ετών, ενώ οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη γεωμετρία στη δημιουργία χαρτών ήταν οι Βαβυλώνιοι το 2300 π.χ. Η χαρτογράφηση μεγάλης (παγκόσμιας) κλίμακας κατέστη ουσιαστικά δυνατή από το τέλος του 13ου αιώνα και μετά, όταν (όπως λέγεται) ο Μάρκο Πόλο έφερε την πυξίδα, από την Κίνα στη Βενετία. Η πλοήγηση σταμάτησε να βασίζεται στα άστρα και ο άνθρωπος πείστηκε ότι η Γή δεν είναι επίπεδη! Ο πρώτος σύγχρονος παγκόσμιος χάρτης παρουσιάστηκε το 1570 από τον Φλαμανδό γεωγράφο Abraham Ortelius. Το βασικότερο πρόβλημα της χαρτογραφίας στο πέρασμα των αιώνων δε ήταν άλλο από την ακρίβεια στη μέτρηση των αποστάσεων, κάτι που άλλαξε με την έλευση της διαστημικής εποχής. Η εκτόξευση του Sputnik το 1957 και η μελέτη της δορυφορικής εκπομπής ραδιοκυμάτων από τους Αμερικάνους, οδήγησε στην πειραματική λειτουργία του πρώτου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης το 1960. Οι εξελίξεις μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα έδωσαν τη δυνατότητα στους χαρτογράφους να δημιουργούν χάρτες εξαιρετικής ακρίβειας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ GPS…

Το Global Positioning System ή ελληνιστί «Παγκόσμιο Σύστημα Θεσιθεσίας» δεν είναι και τόσο παγκόσμιο... Πρόκειται για ένα σύστημα δορυφορικής πλοήγησης το οποίο δημιουργήθηκε το 1973, κατόπιν απόφασης των επιτελών του «Αμερικανικού Πενταγώνου», προφανώς για στρατιωτικό σκοπό. Η πολιτική χρήση του συστήματος αποφασίστηκε το 1983 επί προεδρίας Ronald Reagan, με αφορμή την κατάρριψη Κορεάτικου Β747 από Σοβιετικά αναχαιτιστικά, πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Στο τραγικό εκείνο συμβάν, το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση 007 και μετέφερε 269 επιβάτες! Από το 1989 ως το 1994 εκτοξεύτηκαν 24 δορυφόροι προορισμένοι να υποστηρίξουν την πολιτική χρήση του συστήματος, ενώ το 1996 επί προεδρίας Bill Clinton, πάρθηκε η απόφαση να σταματήσει η εσκεμμένη επεξεργασία του εκπεμπόμενου σήματος και τελικά το 2000 η ακρίβεια θεσιθεσίας βελτιώθηκε από τα 100 στα 20 μέτρα. Σήμερα η πολιτική χρήση του συστήματος στηρίζεται σε περισσότερους από 30 δορυφόρους η λειτουργία των οποίων ελέγχεται από έναν επανδρωμένο επίγειο σταθμό στο Κολοράντο των ΗΠΑ και 4 μη επανδρωμένους σταθμούς σε νησιά του Ειρηνικού, Ινδικού και Ατλαντικού Ωκεανού. Η συντήρηση και βελτίωση του συστήματος υπόκειται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και επισήμως χρηματοδοτείται από τον Αμερικανό φορολογούμενο!

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ...

Οι Αμερικάνοι δεν είναι οι μόνοι που διαθέτουν δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (έχουν και οι Ρώσοι) άλλα όλοι χρησιμοποιούν το δικό τους, δηλαδή όλες οι εταιρείες που (α) κατασκευάζουν συσκευές πλοήγησης (Personal Navigation Assistant / Personal Digital Assistant / Συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, σκαφών, κλπ), (β) διαθέτουν προγράμματα πλοήγησης (Destinator, Ginius Driver, κλπ), (γ) δημιουργούν χάρτες σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Ειδικά για «εμάς» τους «τετρακίνητους», ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εταιρίες που ειδικεύονται στην έντυπη και ηλεκτρονική χαρτογράφηση περιοχών ιδανικών για δραστηριότητες και εκδρομές με 4X4! Η πρωτοπόρος εταιρεία «ΑΝΑΒΑΣΗ» χαρτογραφεί την ορεινή Ελλάδα από το 1997 και στο διαδικτυακό της κατάστημα διαθέτει μία ευρεία γκάμα τοπικών χαρτών. Αντίθετα η εταιρεία «TERRAIN» αποτελεί μία νέα παρουσία στην αγορά των ειδικών χαρτογραφήσεων και στο διαδικτυακό της κατάστημα διαθέτει ευρεία γκάμα νησιωτικών χαρτών.
administrator
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Δευτ Οκτ 03, 2011 3:46 pm

Επιστροφή στο Προϊόντα & Υπηρεσίες Εκδρομών

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron