Ασφάλιση Ατυχημάτων

Ασφάλιση Ατυχημάτων

Δημοσίευσηαπό administrator » Σάβ Ιαν 14, 2012 12:35 pm

Οι εκδρομές και οι δραστηριότητες στη φύση είναι συνυφασμένες με κινδύνους που πολλάκις υποτιμούμε, συνήθως λόγω υπερβολικής σιγουριάς στον εαυτό μας. Όσα προληπτικά μέτρα και να πάρουμε προκείμενου να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο ατύχημα, η πιθανότητα να συμβεί δεν μηδενίζεται! Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ατυχημάτων είναι ίσως τα πλέον «παρεξηγημένα» ασφαλιστικά προϊόντα (διόλου τυχαίο σε έναν τόπο που έχει αναδείξει τόσους αθάνατους…), παρά το ότι παρουσιάζουν την καλύτερη τιμή/απόδοση, σε σύγκριση με τα προϊόντα των υπολοίπων ασφαλιστικών κλάδων.

Ειδικά για όσους επιδίδονται σε δραστηριότητες μεσαίου και υψηλού κινδύνου, το βασικό μειονέκτημα των περισσότερων ασφαλιστήριων συμβολαίων είναι ότι συνήθως δεν καλύπτουν ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά είναι οι καταδύσεις, το θαλάσσιο και χειμερινό σκι, η ορειβασία, η ανεμοπορία, το κυνήγι κλπ. Για να βρει κάποιος ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς τις σχετικές εξαιρέσεις, πρέπει πρώτα να βρει μεσίτη ασφαλίσεων με τις κατάλληλες διασυνδέσεις! Ακολουθεί μία συνοπτική παρουσίαση των ασφαλίσεων ατυχημάτων και υγείας.

2 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ - 2 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - 2 ΘΕΣΜΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ασφαλιστικά, η ανθρώπινη ζωή και υγεία απειλείται από 2 κινδύνους, το ατύχημα και την ασθένεια. Η έννοια ατύχημα εμπεριέχει κάθε εξωτερική αιτία που μπορεί να κλονίσει την υγεία του ανθρώπου, αντίθετα η έννοια ασθένεια εμπεριέχει κάθε εσωτερική αιτία που προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αντικείμενο ασφάλισης αποτελεί (α) η απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση που ένα σοβαρό ατύχημα καταστήσει κάποιον ανίκανο να εργαστεί, (β) τα έξοδα αποκατάστασης της υγείας ενός ανθρώπου, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα. Όποιος έχει οικογένεια, οφείλει να σκεφτεί ότι ειδικά το πρώτο αντικείμενο ασφάλισης, δεν αφορά μόνον τον εαυτό του... Στην ακραία περίπτωση του θανάτου, η αποζημίωση καλύπτει την απώλεια εισοδήματος που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις!

Για την Ελλάδα, η αρμονική συνύπαρξη κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί ένα θέμα ατέρμονης συζήτησης… Όποιος καταβάλει εισφορές και ασφάλιστρα, δικαίως επιθυμεί να γνωρίζει τι δικαιούται ως αποζημίωση όταν συμβεί το ατύχημα, άλλως καταλήγει να μην ξέρει τι πληρώνει… Δεδομένου του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, το πρώτο βήμα κάθε ασφαλισμένου είναι να… ανακαλύψει τις (έστω θεωρητικές) παροχές του ταμείου του! Κατόπιν, μπορεί να υπολογίσει τα ποσά για τα οποία θα συζητήσει με τον ασφαλιστικό του σύμβουλο.

Τα δύο αντικείμενα ασφάλισης καλύπτονται με ξεχωριστά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ατυχημάτων ουσιαστικά παρέχουν αποζημίωση θανάτου και ανικανότητας καλύπτοντας το 1ο αντικείμενο ασφάλισης, την απώλεια εισοδήματος. Πρόκειται για οικονομικά ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία αφορούν περισσότερο όσους (α) έχουν οικογένεια με ανήλικα τέκνα, (β) συμμετέχουν συχνά σε δραστηριότητες αυξημένου κινδύνου, (γ) είναι αναντικατάστατοι στη δουλειά τους. Τα ασφαλιστικά ποσά πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 2-3 φορές το ετήσιο εισόδημα του ασφαλισμένου, ώστε η τελική αποζημίωση να είναι ουσιαστική και επαρκής.

Το 2ο αντικείμενο ασφάλισης, τα έξοδα αποκατάστασης της υγείας ενός ατόμου, πρωτίστως τα έξοδα δευτεροβάθμιας (νοσοκομειακής) περίθαλψης μετά από ατύχημα ή ασθένεια, μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. Πρόκειται για περισσότερο ακριβά και πολύπλοκα ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία αφορούν τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος, δραστηριότητας, ενώ τα όρια κάλυψης κυμαίνονται από μερικές δεκάδες χιλιάδες μέχρι ποσά που ξεπερνάνε το 1.000.000 ευρώ.

ΤΑ «ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Ο Έλληνας καταναλωτής έχει κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται για τους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ατυχημάτων και υγείας που διατίθενται στην αγορά. Παρά τις προσπάθειες αρκετών εταιριών να βελτιώσουν τα «κακώς κείμενα», οι εξελίξεις δεν είναι σημαντικές και το ζητούμενο της τυποποίησης και κωδικοποίησης των ασφαλιστικών όρων, παραμένει ένα θέμα που προκαλεί σύγχυση σε κάθε (αν)αρμόδιο και (ανεύθυνο)υπεύθυνο!

Οι όροι των συμβολαίων παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών και κατά συνέπεια η επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστικού προγράμματος πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ανεξάρτητου ασφαλιστικού συμβούλου (ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ασφαλισμένου, όχι της ασφαλιστικής εταιρείας…), ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συμβόλαια τα οποία ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώνει ισοβίως! Η ιδιαιτερότητα αυτών των συμβολαίων είναι ότι μετά από ένα σοβαρό ατύχημα ή την εκδήλωση μίας χρόνιας ασθένειας, ο ασφαλισμένος δεν γίνεται εύκολα δεκτός προς ασφάλιση σε άλλη εταιρεία (ή γίνεται δεκτός με δυσμενείς όρους) και αν δεν έχει προλάβει να ασφαλιστεί, θα εναποθέσει τις ελπίδες του για ασφαλιστική κάλυψη αποκλειστικά και μόνο στο ταμείο του…

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 9346635 & 210 9370011

Γ.Σ.
administrator
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Δευτ Οκτ 03, 2011 3:46 pm

Επιστροφή στο Ασφαλιστικά Προϊόντα & Υπηρεσίες

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron